Καρυδόπιτα

Υλικά

10 αβγά χωρισμένα
10 κουταλιές σούπας ψιλό σιμιγδάλι
10 κουταλιές σούπας ζάχαρη ψιλή
9 κουταλιές σούπας καρύδι στο blender αλεσμένο
1 1/2 κουταλάκι κανέλα
1 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
Μισό ποτηράκι κρασιού κονιάκ

Σιρόπι

3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
3 ποτήρια του νερού νερό

Διαδικασία

Σε δοχείο βάζουμε τα κροκάδια με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε λίγα λεπτά να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.

Χτυπάμε σε άλλο μπωλ τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.

Στο μίγμα των κρόκων ρίχνουμε εναλλάξ τη μαρέγκα με το σιμιγδάλι ανακατεύοντας απαλά, να ενσωματωθούν με τα κροκάδια.

Υστερα προσθέτουμε το καρύδι με την κανέλα, το γαρύφαλλο και το κονιάκ σιγά σιγά με απαλό ανακάτεμα.Αλείφουμε το ταψί με λάδι, ρίχνουμε το μίγμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών στο δεύτερο ράφι (του κέικ).

Ετοιμάζουμε το σιρόπι σιγοβράζοντας το νερό με τη ζάχαρη για 10 λεπτά.

Μόλις γίνει η καρυδόπιτα, την αφήνουμε να κρυώσει και την περιχύνουμε με το σιρόπι ζεστό.

Μπακλαβάς

Υλικά

Για τα φύλλα

2 κούπες νερό
4 κούπες αλεύρι
ή 1.300 γρ. φύλλα για μπακλαβά

Για την γέμιση

1 1/2 κιλό καρύδια μέτρια κομμένα
6 κουταλιές ζάχαρη
1 1/2 κούπα φρέσκο βούτυρο ή 1 1/2 κούπα λάδι
2 κουταλιές κανέλα
1 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
Μερικά γαρίφαλα (καρφάκια)

Για το σιρόπι

4 κούπες νερό
1 κιλό ζάχαρη
1 κούπα μέλι
κουταλιές χυμό λεμονιού

Ετοιμασία

Φύλλα

Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε το νερό με το αλεύρι. Ζυμώνουμε έως ότου γίνει μία ομοιόμορφη μάζα. Ύστερα ανοίγουμε τα φύλλα με το πετρόβεργο.

Σιρόπι

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη και το λεμόνι και μόλις βράσει και δέσει το σιρόπι μας κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά.

Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανέλα, το γαρίφαλο και την ζάχαρη.

Σε ένα βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε ένα φύλλο, βουτυρώνουμε, στρώνουμε ένα φύλλο για 5 φορές.

Μετά βάζουμε μια στρώση καρύδια, ένα φύλλο, μια στρώση καρύδια, ένα φύλλο κρατώντας 5 φύλλα για το τέλος τα οποία θα βάλουμε χωρίς γέμιση όπως στην αρχή (μόνον βουτυρωμένα).

Κόβουμε το γλυκό μας "μπακλαβαδωτά" και στο κέντρο κάθε κομματιού βάζουμε από ένα γαρίφαλο.

Σε ένα τηγάνι καίμε το βούτυρο, περιχύνουμε το γλυκό μας και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Οταν γίνει ο μπακλαβάς τον περιχύνουμε με το σιρόπι μας που πρέπει να έχει κρυώσει, τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε για μερικές ώρες.